APK


Op welke punten wordt een APK uitgevoerd? De APK vormt een jaarlijks terugkerend fenomeen. Voor velen een nachtmerrie. Wordt mijn auto wel goedgekeurd? Hoeveel ben ik kwijt aan reparaties als hij niet goedgekeurd wordt? Daar kunnen wij jou bij helpen!

Vragen die bij de meesten direct door het hoofd schieten. Om zelf in te kunnen schatten of er reparaties vereist zijn om goedkeuring te verkrijgen loodsen wij je graag door de punten heen die onderdeel vormen van de Algemene Periodieke Keuring.

Banden
Eén van de belangrijkste punten van de APK zijn de banden. Aangezien dit het enige contact met het asfalt vormt zijn banden een belangrijk veiligheidsaspect. Maar helaas wordt dat vaak vergeten. Controleer jij je banden weleens op profieldiepte of eventuele beschadigingen? Alleen daarom al is het prettig dat het bij de APK in ieder geval aan bod komt. Om niet op je banden afgekeurd te worden moeten deze aan de volgende punten voldoen:

  • Het profiel moet minimaal 1,6 millimeter zijn
  • Er mag geen beschadiging op de velg en de band zitten die gevaarlijk kan zijn
  • De staat van de wiellagers moet goed zijn
  • De bandenspanning moet in orde zijn
  • De maat van de banden moet kloppen
  • De banden moeten in de juiste draairichting gemonteerd zijn

Uitlaat
Ook de uitlaat wordt aan een uitgebreide test onderworpen. Hij mag niet lekken en moet stevig aan de auto vastzitten. Daarnaast wordt de roetuitstoot gemeten. Bij stationair draaien en verhoogde toerentallen wordt gecontroleerd op roetuitstoot (bij een diesel) of een CO-meting en een 4-gastest bij auto’s op benzine en LPG. Bij auto’s die na 2005 geproduceerd zijn wordt het motormanagement uitgelezen om te kijken of er nog fouten zijn in het uitlaatsysteem.

Gordels
Een cruciaal instrument op het gebied van veiligheid is de gordel. Ook deze wordt aan een controle onderworpen. Zowel de gordels voor- als achterin worden helemaal uitgerold en gekeurd op beschadigingen. Daarna wordt gekeken of de gordel een goede blokkade geeft en of de sluiting goed werkt.

Carrosserie
De carrosserie van de auto wordt gecontroleerd op roest, scheuren en uitstekende delen. Vleugelmoeren en velgen die te ver uitsteken zullen verwijderd moeten worden om door de keuring te komen. Tevens wordt er gecontroleerd op roest. Maar wees niet bevreesd, als er een paar roestplekken zijn wordt de auto niet direct afgekeurd. Roest op de deuren is niet zo “bedreigend”, maar als er op de motorkapsluiting of de vloer van de auto roest te vinden is wordt het nijpend. Auto’s kunnen daar op afgekeurd worden aangezien het aangeeft dat er essentiële onderdelen aan het roesten zijn.

Remmen
Ook de remmen zijn van enorm belang. De remmen worden gecontroleerd op remdruk. Zo moeten beide voorwielen dezelfde druk geven en beide achterwielen ook. Het moet niet zo zijn dat links harder remt dan rechts. Ook wordt gekeken of de achterremmen niet harder hun best doen dan de voorremmen, om slipgevaar te voorkomen. Als laatste binnen de remmentest wordt gecontroleerd of de handrem naar behoren werkt. 

Verlichting
De verlichting van de auto moet aan alle wettelijke eisen voldoen. Alle gemonteerde verlichting moet werken (of je het nu wel of niet gebruikt), een derde remlicht is verplicht voor auto’s na 2001 en het dimlicht moet goed afgesteld staan om verblinding van tegenliggers te voorkomen. Daarnaast moeten alle lichten aan de juiste eisen voldoen op het gebied van kleur.

Wielophanging
De staat en speling van de wielophanging en de stuurinrichting ontkomen eveneens niet aan het oog van de APK-keurmeester. Er mag natuurlijk niet teveel speling op zitten. Er wordt bovendien gekeken of alle bouten en moeren van de stuurinrichting goed vastzitten en of de wielophanging geen roestvorming kent.

De auto moet als laatste goed afgesloten kunnen worden en er moet voldoende zicht zijn. Er wordt gekeken of de sloten goed werken en er geen roest op de portieren te vinden is. Door de voorruit moet voldoende zicht zijn en er mogen geen grote beschadigingen of verkleuringen in het zichtveld zitten. Daarnaast moeten de ruitensproeiers en -wissers goed werken, evenals de voorruitontwaseming. Ten slotte moeten wettelijke vereiste spiegels aanwezig zijn en goed vast zitten en mag de claxon bovendien slechts één toonhoogte hebben. Voldoet uw auto aan al deze eisen? Dan is de kans heel groot dat de APK voor u geen enkel obstakel zal vormen.

Prijs: 49,99

Dáárom Autoservice
hopman


U bespaart tijd

Wij doen uw onderhoud
én reparaties

Alles gaat via persoonlijk contact

Dit zeggen onze klanten over ons

Chat Icon Instagram Chat Icon Whatsapp